Psihoterapija kroz pokret i ples – 29. i 30. siječnja 2010.

Centar za terapiju kroz ples i pokret “Terpsichore”, Zagreb organizira prvu uvodnu radionicu: “Psihoterapija kroz  pokret i ples (mjesto održavanja po prijavi).

Cilj radionice je prezentiranje praktičnih i teoretskih osnova psihoterapije kroz  pokret i ples. Uvodna radionica uvjet je za uključivanje u  edukaciju iz psihoterapije kroz tijelo, pokret i ples u suradnji s licenciranim terapeutima iz Europe.

Cijena radionice je 600, 00 kn

Zbog ograničenog broja polaznika rezervacije s pologom od 200,00  kn  zaprimaju se  do 20. prosinca 2009. do kada je potrebno poslati i potvrdu uplate na sljedeće kontakte:

faks: (0)1 3099555 e-mail: vedranakurjanm@yahoo.com Informacije na mob: 098 960 9616

Uplate izvršiti na Centar za TPP„Terpsichore“ (polog za radionicu), Majstora Radonje 14, 10000 Zagreb; MB 02472074-000

Zagrebačka banka :br. r: 2360000-1102106604

Prijava treba sadržavati IME I PREZIME, ADRESU, BROJ TELEFONA, E-MAIL I POTVRDU O UPLATI;

Ponijeti sa sobom ugodnu odjeću i obuću za vježbu.Po završetku radionice svaki polaznik dobiva potvrdu satnice potpisanu od Plesnog terapeuta registriranog pri EDTA.

Ukratko o psihoterapiji kroz tijelo, pokret i ples

Psihoterapija kroz ples i pokret pripada humanistički orijentiranim psihoterapijama i jedna je od četiri kreativne/art terapije uz glazbenu, likovnu i dramsku.

Psihoterapija kroz pokret i ples koristi kreativan pokret  u terapeutskom procesu s ciljem dolaženja u kontakt s emocijama i temama koje klijent nije u mogućnosti izraziti verbalno ili ih nije  niti svjestan. Riječima ponekad možemo pokušati sakriti ono što doista mislimo ili osjećamo, ali tada tijelo šalje signale nama i okolini kako nam misli, želje i stvarne potrebe nisu u skladu s onim što činimo ili govorimo. Neverbalnom komunikacijom iskazujemo ono što zaista jesmo i kuda želimo ići unatoč tome što nam jezik možda „brblja“ nešto sasvim drugo.

Kroz tehnike u plesnoj terapiji otvaramo  mogućnost osvješćivanja tog nesklada te put ka  usklađivanju  misli, osjećaja, želja, riječi i ponašanja.  Pri tome osoba ne treba poznavati plesne vještine jer je naglasak na pokretima koji proizlaze iz unutrašnjosti, a ples i glazba samo su poticaj da ono što je potisnuto  dođe na površinu, u svijest.

Zbog ovih specifičnosti, plesna terapija izuzetno je pogodna za rad s djecom i adolescentima, jer im omogućuje izražavanje emocija na njima primjeren način, odraslima koji  imaju poteškoća u verbaliziranju onog što osjećaju, ali isto tako i za one koji previše intelektualiziraju. Pogodna je za individualan i grupni rad na osobnom rastu i razvoju te kao antistres program.

Početak edukacije

Psihoterapija kroz pokret i ples se kao profesija razvila u Americi i Velikoj Britaniji 40-tih godina. Edukacija za plesne psihoterapeute je u svijetu različito organizirana. Negdje se poučava na Sveučilištima kao poslijediplomski ili dodiplomski studij (SAD, VB i dr.), a u nekim zemljama ne postoji kao formalna edukacija vec se provodi kroz privatne institucije i s određenim fondom sati plesni terapeuti učlanjuju se u evropska ili američka udruženja plesnih terapeuta, te u udruženja psihoterapeuta u svojoj državi (Njemačka, Poljska i dr.)

U Hrvatskoj će započeti nakon uvodnih radionica, kad se sakupi dovoljan broj polaznika.

Trajanje edukacije:  dvije godine nakon koje polaznici  polaznici dobivaju potvrdu o broju odslušanih sati iz područja TPP.

Mogućnost nastavka edukacije/uključuje:  superviziju, individualnu terapiju i dodatne sadržaje  iz područja grupne dinamike, psihoterapije, kliničke i razvojne psihologije, dodatni sati iz TPP  te prijava za upis u EDTA /Evropsko udruženje plesnih terapeuta i  SPUH/Savez psihoterapijskih udruga Hrvatske.

Edukacija je namijenjena

Psihoterapeutima koji već rade s klijentima i prošli su neku od bazičnih edukacija iz psihoterapije.

Profesijama kao što su socijalni radnici, pedagozi, učitelji, psiholozi, defektolozi, liječnici, rehabilitatori, logopedi, odgajatelji, plesni pedagozi i srodne profesije.

Potrebno određeno iskustvo ili sklonost ka plesu.