Predstavljanje projekta „Od prvog dana…ljubav i disciplina“

U multimedijalnoj dvorani GK Marko Marulić Split, 10. travnja 2013 god. u 12,30 održano je predstavljanje projekta „Od prvog dana…ljubav i disciplina“.

Projekt je dio dugogodišnje suradnje predškolskih ustanova i Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije na području zaštite mentalnog zdravlja djece rane dobi.

Projekt je potaknut iskustvima iz prakse koja pokazuju da roditelji sve više traže stručnu pomoć kod poteškoća postavljanja granica u odgoju djece. Uspostavljanje granica u odgoju daje djetetu osjećaj sigurnosti, pomaže u razvoju samokontrole i sastavni je dio stabilnog samopoštovanja. Projekt ima za cilj senzibilizirati javnost, ali i educirati roditelje i odgojitelje o važnosti postavljanja granica djece predškolske dobi. Ovim događanjima želi se skrenuti pozornost javnosti, na  zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja djece i mladih te značaj univerzalne prevencije za budući razvoj pojedinca. Nositelj projekta je Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ, Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti. Sudionici u projektu su djeca, roditelji, odgojitelji i stručni suradnici DV Cvrčak Solin, DV Marjan u suradnji s učenicima i djelatnicima Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split.

Jedan od edukativnih materijala u projektu je i Priručnik za roditelje i odgojitelje „Od prvog dana…“  autorica Čajo, Grbić i Pavlović. Priručnik se bavi temom postavljanja  granica u odgoju djece rane dobi. Recenziju su napisale su prof.dr.sc. Vesna Vidović, psihijatar za djecu i mlade i  dr.sc.Mirjana Nazor, psiholog koja je priručnik i najavila.

Izložbu dječjih i učeničkih radova nastalih u sklopu projekta možete pogledati od 10.4.2013. do 22.04. 2013.