Arlene Audergon

Predavanje:

Što je moguće? Transformiranje ciklusa nasilja

Može li naša psihološka struka napraviti nešto u sprječavanju ciklusa nasilja?

Moja se nada zasniva na tome što kod ljudi koji su prošli kroz užasno nasilje, stalno uočavam izvanrednu sposobnost da prebrode svoje najteže konflikte.

Kada se konflikt i nasilje ponove, pojedinci, čitave zajednice pa čak i svijet budu šokirani i često beznadni. Postavlja se pitanje, kakva mogućnost postoji?

Često smo rezignirani, kao pojedinci, zemlje ili svijet, prema tome koliko smo spremni ponovno upasti u neki konflikt. Lako se manipulira emocijama iz neriješenog sukoba u prošlosti i upada u sljedeću rundu nasilja. Naše se emocije koriste kao gorivo za potpaljivanje sukoba.

U ovom užasnom svijetu, ovdje postoji nekakva nada. Svijest o tome omogućava da se pojedinci i čitave zajednice oporave od svoje nasilne i traumatske prošlosti i da zajedno grade svoju budućnost.

Zadatak psihologa je podržavati individualnu i kolektivnu svijest koja je nužna kako bi se prekinuli ponavljati isti obrasci u našim osobnim i obiteljskim pričama, ili u našoj zajedničkoj povijesti, i kako bi se pronašle nove mogućnosti i pravac kretanja prema naprijed.

Moramo se osvrnuti i razmotriti značenje našeg posla. To znači da mi psiholozi trebamo osobno razmotriti pojedine slučajeve na kojima smo angažirani, gdje svatko od nas doprinosi i da osjetimo smisao značenja – ali i da zajedno razmotrimo tko smo mi kao profesionalci u odnosu na ostala područja znanosti.

Neki od nas rade s pojedincima i obiteljima, djecom i omladinom. Neki su opet angažirani u timskom radu, u organizacijama ili u protoku informacija u medijima, u humanitarnim i građanskim službama, ili rade u poslovnim i državnim institucijama. Svi zajedno, kao profesionalni psiholozi imamo veliku šansu i odgovornost pomoći pojedincima i društvu kako bi  razmotrili, intervenirali i spriječili cikluse nasilja.

Radionica:

Neugodan položaj (škripac): Uloga psihologa je olakšati neugodnu situaciju izbjegavajući da i sam upadne u škripac

U ovoj ćemo se radionici pozabaviti dinamikom koja povezuje pojedince i sustave, i intervencijama u tim dinamikama iz perspektive procesom orijentirane psihologije (Mindell).

Mnogi su od nas, u profesionalnom radu, iskusili kako se lako možemo polarizirati, uvući se u neugodan položaj, problem – upravo onaj na kojem bismo trebali raditi – bez obzira je li riječ o bolnoj osobnoj ili obiteljskoj priči, nasilju u školi, sukobu u organizaciji ili o nekom drugom aspektu života u zajednici.

To je prirodno. Dio je to našeg posla kojeg moramo biti svjesni i kojeg moramo olakšavati. Nije dovoljno nastojati biti neutralan. Takav stav može iritirati i izazvati reakciju bijesa kod onih osoba s kojima radimo te doprinijeti sagorijevanju na poslu i osjećaju beznađa.

U radionici ćemo razmatrati unutarnje resurse s kojima možemo izaći iz ovakve dinamike i na taj način omogućiti pojedincu ili zajednici s kojima radite da razviju i iskoriste vlastite  potencijale i kreativnost.