Compassion Focused Therapy u Splitu

Društvo psihologa u Splitu, organizira intenzivan iskustveno-edukativni dvodnevni trening za stručnjake (psihologe, psihijatre, psihoterapeute i polaznike edukacija iz psihoterapije) iz Terapije usmjerene na suosjećanje (Compassion Focused Therapy, CFT). CFT je terapija trećeg vala kognitivno-bihevioralnih terapija, koja pomaže klijentu da njeguje ’compassion’ (suosjećanje i duboko razumijevanje) prema sebi i drugima. Iznimno je značajno da se formira odnos prema bolnim mislima i osjećajima, te da se pažljivo i punosvjesno razvija zdraviji odnos prema njima. Trening će istražiti compassion iz perspektive novih evolucijskih pristupa, kao i iz kuta teorija privrženosti (eng. attachment) i emocionalne regulacije. CFT je razvijen da bi pomogao ljudima koji pate od anksioznih i depresivnih problema koji su praćeni visokim razinama srama i samokritičnosti. Kroz vježbe samosvjesnosti, igranje uloga i didaktičke upute sudionici će doživjeti kako suosjećajni um (Compassionate Mind) može biti koristan kada smo u potrazi za zdravim osnažujućim emocijama i prilikom suočavanja s bolnim osjećajima. Na taj način, formira se sigurna baza, odakle je lakše krenuti ka smislenom životu, vođenom osobnim vrijednostima.

Dvodnevni bazični trening iz CFT-a predstavlja sveobuhvatan uvod u teoriju i intervencije CFT-a tijekom kojega se istražuje suosjećanje iz perspektive novih evolucijskih pristupa, kao i sa stajališta teorija afektivne povezanosti i emocionalne regulacije, te se usmjerava na učenje praktičnih vještina za korištenje pune svjesnosti i suosjećanja u kliničkoj praksi.
Sadržaj treninga:
• uvod u način na koji se u CFT-u promatra patnja i suosjećanje (eng. compassion)
• neposredno iskustveno razumijevanje CFT intervencija i procesa
• razumijevanje načina primjene CFT intervencija kroz tijek terapijskog tretmana

Način rada: Fokus će biti na bazičnim konceptima, osobnom doživljavanju i učenju praktične primjene u terapijskoj praksi. CFT tehnike bit će jasno objašnjene, osobno doživljene i integrirane u proces terapije.
Više o treningu iz CFT: http://centarzakbt.org/?page_id=281

Voditelj treninga je prof.dr.sc. Igor Krnetić, akreditovani supervizor za KBT, začetnik trećeg talasa kognitivno-bihejvioralnih terapija na prostoru bivše Jugoslavije. ACT primjenjuje od 2009. godine, a CFT primjenjuje od 2013. godine, a učio ga je od osnivača Paula Gilberta. Od 2011. godine educira i supervizira kolege psihologe i psihijatare iz bivše Jugoslavije za primjenu trećeg vala KBT i do sada je proveo preko 30 treninga iz trećeg vala KBT i vodi regionalne online grupe za superviziju iz ACT i CFT. U suradnji s tvorcem CFT-a Paulom Gilbertom napisao je poglavlje o CFT-u u prvoj obuhvatnoj knjizi o KBT na našem jeziku “KBT danas: razvoj i promjene.”
Četvorogodišnju edukaciju i superviziju za primjenu drugog vala KBT za certifikat EABCT provodi od 2007. godine u Centru za KBT, a od 2019. godine navedena četvorogodišnja edukacija se provodi po novom programu koji je baziran na trećem valu KBT: http://centarzakbt.org/?page_id=255.

Certifikat: sudionici će dobiti certifikat o 16 sati sudjelovanja na stručnom usavršavanju za primjenu CFT-a.

Trening će trajati 2 dana, 29. i 30. kolovoza 2020. od 10-18 sati.

Broj polaznika je ograničen, odabir će se vršiti prema redoslijedu prijave.

Edukacija je namijenjena psiholozima, psihijatrima, psihoterapeutima, socijalnim radnicima i polaznicima edukacija iz psihoterapije.

Edukacija će se održati u Splitu, adresu ćete dobiti naknadno.

Cijena dvodnevnog treninga iznosi 1.500,00 kn, za članove Društva psihologa u Splitu 1250,00 kn.

Način prijavljivanja: javiti se na e-mail: neda.pleic@gmail.com. Po primljenom mailu poslat ćemo Vam prijavnicu te podatke za uplatu.

Edukacija će biti prijavljena Hrvatskoj psihološkoj komori, Hrvatskoj liječničkoj komori te Hrvatskoj komori socijalnih radnika.

Prijavnica:
DPS_prijavnica CFT 2020

Novosti