3. HRVATSKI KONGRES O PSIHOTRAUMI // Mentalno zdravlje u vrijeme i nakon COVID-19 pandemije

Poštovane kolegice i kolege,

Osobita mi je čast i zadovoljstvo pozvati Vas na 3. Hrvatski kongres o psihotraumi s međunarodnim sudjelovanjem s naslovom “Mentalno zdravlje u vrijeme i nakon COVID-19 pandemije”.

Kada nas je prof. Gržeta Rončević ugostila u divnom ambijentu Kvarnera, dogovorili smo se da se za dvije godine vidimo u Splitu. Razmišljajući o temi budućeg kongresa, nismo ni slutili da ćemo se suočiti s događajima koji će promijeniti cijeli svijet.

Briga o mentalnom zdravlju važan je zadatak svake zajednice, a zbog složenosti čimbenika koji na mentalno zdravlje utječu predstavlja veliki izazov za društvo, bez obzira na stupanj razvijenosti, kulturološka obilježja i društvene prilike. Ovaj je izazov posljednju godinu nadrastao sve što smo do sada poznavali, suočio nas je s novim i nepoznatim, potaknuo nas na prilagodbu, učenje i istraživanje, učinio da preispitujemo dosadašnja znanja o mentalnom zdravlju. U isto vrijeme objedinio je stručnjake raznih specijalnosti u potrazi za rješenjima, kako prijetnji tjelesnom zdravlju tako i aktualnih i budućih prijetnji mentalnom zdravlju. Suočenost s virusom COVID 19, socijalna izolacija, zatvorenost u kućama, nemogućnost susreta s kolegama i prijateljima, narušenost dnevne strukture života, gubitak posla, &nancijska nesigurnost i materijalni problemi, porast obiteljskog nasilja, zlouporabe alkohola i droga stari su, novi problemi s kojima se suočavamo u vrijeme pandemije.

Cilj ovoga kongresa razmjena je znanja i iskustva stručnjaka raznih pro&la o utjecaju pandemije na mentalno zdravlje, kao i istraživanje dugoročnih posljedica ovog stresogenog i traumatskog iskustva na život svih nas. Stoga vas pozivamo da svojom prisutnosti i aktivnim sudjelovanjem doprinesete uspjehu 3. Hrvatskom kongresu o psihotraumi. Unaprijed se radujemo zajedničkom radu i druženju u našem i vašem, antičkom i modernom, jedinstvenom Splitu, u studenom 2021.g.

Predsjednica Organizacijskog odbora
Potpredsjednica Hrvatskog psihijatrijskog društva
Predsjednica Instituta za grupnu analizu
Prof.dr.sc. Dolores Britvić

http://psihotrauma-kongres.com/

Novosti